jin shin jyutsu

Jin shin Jyutsu is een zelfhulpmethode waarmee je jezelf redelijk makkelijk gezonder en tevredener kunt maken en houden.

Met Jin shin Jyutsu (spreek uit als: jin sjin joetsoe) kun je jezelf helpen als je je niet zo prettig voelt. je kunt je handen vastpakken, je kunt je handen op een plaats op je lichaam neerleggen zodat de pijn verdwijnt, spanning vermindert en zodat je je prettiger voelt.

Probeer het zelf maar eens uit.

proef 1, de hoge 1: leg je handen gekruist op de binnenkant van je bovenbenen, een hand breed boven je knie, laat ze daar 5 minuten liggen. meestal werkt het aangenaam, trekt het spanning weg en maakt het je energieker. De 1 maakt het makkelijker om los te laten en om in beweging te komen.

proef 2, de 21: nu leg je je vingers, de handen ook weer gekruist, aan de onderkant van je koontjes, of je jukbeenderen. Laat ook daar je handen 5 minuten liggen. het kan zijn dat het onder je vingers warm wordt of dat het gaat kloppen, of dat er niks gebeurt, en dat is ook prima. Als je je vingers weg haalt zul je je misschien wel opgeruimder, prettiger voelen dan daarvoor. het maakt je hoofd helder en vergroot je denkkracht, de 21 ruimt het teveel aan indrukken op.

“Jin shin Jyutsu noemt zichzelf een fysio filosofie. Ze harmoniseert lichaam, verstand en bewustzijn in gelijke mate en is door iedereen te ervaren, te leren en toe te passen (ook door kinderen)” (uit Jin Shin Jyutsu, A. Burmeister en T. Monte)

JSJ gaat van verschillende veronderstellingen uit. Zo gaat JSJ ervan uit dat,  door de dag heen, in ons lichaam, 12 energiestromen zorgen voor het goed functioneren van de organen. Die energiestromen komen van onze organen vandaan. Op de route die de energiestromen, of orgaanstromen, door het lichaam lopen  zijn 26 energiesloten te vinden. Die sloten zijn in feite vaste plekken, plekken op je lichaam waardoor je, door ze samen vast te pakken, invloed kunt uitoefenen op de de energie die daarin stroomt. De 1 en de 21(uit onze twee proeven) zijn 2 van de 26 energiesloten waarvan de JSJ zich bedient.

Een tweede veronderstelling waar de JSJ op gebaseerd is, is dat pijn en ziekte te maken hebben met een blokkade in een of meerdere van de energiestromen in je lichaam.

Jin Shin Jyutsu is ontstaan in Japan, veel eeuwen geleden, er is in begin 20ste eeuw opnieuw ontdekt en verder doorontwikkeld door Jiro Murai. Hij verzamelde deze oude kennis, bestudeerde en maakte het opnieuw toegankelijk. Via zijn leerlinge Mary Burmeister kwam deze kennis, rond 1960, naar de Verenigde Staten en via haar leerlingen is ze verspreid door de wereld. je vindt Braziliaanse, Duitse, Zuid Afrikaanse, Australische, Canadese, Nieuw Zeelandse, enz, enz, praktitioners.

Met dit kleine stukje tekst, op deze speciale JSJ pagina, draag ook ik een klein steentje bij aan de verdere verspreiding van het bestaan van deze zelfhulpmethode omdat ik gemerkt heb hoe goed de JSJ werkt en omdat ik het zo sympathiek vind van deze methode dat je jezelf ermee in harmonie kunt brengen en houden.

 Er is veel te vinden, steeds meer, op internet over JSJ. Hiernaast geef ik een paar sites weer.

heb je vragen of wil je hier meer over weten google dan naar Jin Shin Jyutsu, of bezoek een van de links waar ik naar verwijs.

wil je graag eens behandeld worden dan kun je mijn lerares benaderen:  Lanny Langendam: langendamlanny@gmail.com

voorjaar en bali 2014 692

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *